Yol Bilgisayarı Nedir ?



Yol bilgisayarı sürücüye aracın değişik kullanım şartlarında yakıt tüketimi ile alakalı bilgi vererek, ekonomik araç kullanım imkanına yarayan mikro işlemci tabanlı bir sistemdir. Ekonomik araç kullanma faydasının yanı sıra yol bilgisayarı sürücünün gerek duyabileceği  pek çok bilgiyi de sunar. Sistem yardımıyla sürücü bir düğmeye basarak fonksiyon seçeneklerini değiştirebilir ve değişik bilgilere anında ulaşabilir. 

Örneğin;

Anlık yakıt tüketimi
Yolculuk başından beri ortalama yakıt tüketimi
Yolculuk başından beri ortalama taşıt hızı
Depodaki yakıtla gidilebilecek tahmini mesafe
Dış ortam sıcaklığı gibi.

Benzeri bilgiler sürücüye yol bilgisayarı ekranından iletilir. Bu sistem sadece yol bilgisayarına has bir sistem olabileceği gibi, taşıtta kullanılan başka bir mikro işlemci sisteminin parçası olarak da çalışır. Yol bilgisayarı girişleri, sistemin işlevlerine bağlı olarak çoğalmaktadır. 

Temel yol bilgisayarı sisteminde giriş elemanları;

• Yakıt seviye sensörü,
• Motor devir sensörü (indüktif),
• Taşıt hız sensörü (indüktif, hall etkili vs.),
• Yakıt akış oranı sensörü (toplu veya türbinli)
• Dış ortam sıcaklığı sensörü

Yol bilgisayarı sisteminde fonksiyon seçme düğmesi de bir giriş elemanı olarak kullanılabilir. Yol bilgisayarı sisteminde analog sensör sinyalleri bir A/D dönüştürücüden geçirilip mikro işlemciye bildirilir. Yol bilgisayarı sistem çıkış elemanı dijital gösterge yada monitör olduğundan D/A dönüştürücüye gerek yoktur. Dijital göstergedeki bilgiler bir düğme ile kontrol edilebilir hangi fonksiyon görüntülenmek isteniyorsa o fonksiyonun seçilir. Göstergenin yapısına göre aynı zamanda 2-3 bilgi ekranda görülebilir. Bu durum da sürücüye fonksiyon seçiminde kolaylık yaratır. Günümüzde sanki bir bilgisayar ekranı gibi pek çok fonksiyonlu göstergeler de kullanılır.

Milli Güvenlik Nedir ? başlıklı makalemize buradan ulaşabilirsiniz...

0 yorum :

Yorum Gönder