Çatışma Türleri Nedir ?

Frank Harary 1960 senesinde yaptığı incelemeler neticesinde çatışmayı sekiz kategoriye ayırmıştır;

Aktif Çatışma: Karşı karşıya gelen insanların, birbirlerinden hoşlanmamaları, birbirlerine kızdıkları vakit aktif çatışma oluşur. Aktif çatışma yaşayan insanlar birbirlerini dinlemeden, birbirlerini eleştirirler veya kavga ederler. İnsanların birbirleriyle aktif çatışma yaşamalarının belirgin veya örtük nedenleri vardır. Bunlardan
biri karşı tarafla yaşanan olumsuz geçmiştir. Diğeri de insanın kendi içersinde olan bir özelliği karşı tarafta görerek ona karşı olumsuz davranış yapmasıyla oluşur. İnsan kendine yönelteceği öfkesini karşısında ki insana yönelterek içinde yaşadığı kaygıyı bastırmış olur.

Pasif Çatışma: Bu tip çatışmada bireyler herhangi bir nedenden dolayı birbirleriyle iletişim kurmazlar. Pasif çatışmalar kimi zaman saldırganlığa dönüşür. Fiziksel ve sözlü saldırganlık gibi pasif saldırganlıkta da susarak karşıdaki sinirlendirmeye çalışılır. Küsme alışkanlık haline gelir veya susma çatışma silahı olarak kullanılır. Pasif çatışmayı tercih eden insanlar genelde öfkeyi içlerine atarlar ve ifade etmezler.

Varoluş Çatışması: Bir kişi karşısındakinin sözlerini yanlış anlar ve karşısındakinin sözleriyle ilgisi olmayan bir mesaj verirse bu varoluş çatışması olarak nitelendirilir. Burada birey dikkati kendisine yöneltmiştir yani kendi varoluşunu yaşamaya çalışır. Varoluş çatışmaları  insanların sahip oldukları özelliklerden olabileceği gibi, içinde bulundukları sosyal hayattan ve kültürde de etkilenebilir. Günlük hayatta yaşanan imalı iletişimlerde de varoluş çatışmasın yaşanma oranı çok yüksektir.

Tümden Reddetme: Bir insan kendine yöneltilen mesajın hepsini reddeder, tamamıyla ters görüşü savunursa oluşur. Tümden reddetme tavrı sergileyen kişiler, belirli konu üzerinde enine boyuna düşünmek yerine, basit toptancı çözümlere ulaşırlar. Ayrıntılara inmek, irdelemek, araştırmak ile tümden reddetme uyuşmaz.

Ön Yargılı Çatışma: Kişiler belli bir konuda çatışmaya başlamadan önce o konuyla ilgili ön yargılara sahiptirler. Tartışma sırasında ısrarla bu ön yargılarını savunurlar; tartışma başlangıçta verdikleri kararları etkilemez. Ön yargılı çatışmaların sürme sebebi, kişinin ön yargılarını test etmek istememesidir.

Yoğunluk Çatışması: İki bireyin görüşleri arasında kısmen uyuşma olması halidir.

Kısmi Algılama Çatışması: Bir birey karşısındaki kaynaktan gönderilen mesajın sadece bir kısmını algılar, diğeri algılamazsa meydana gelir.

Alıkoyma Çatışması: Bir birey karsısındaki kaynakta gönderilen mesajın tamamını anlar, ancak üçüncü kişiye doğru aktaramadığında oluşur. Alıkoyma çatışması yaşayan birey durumun farkındaysa çevresi ile kuracağı iletişim kolaylaşacaktır aksi halinde varoluş çatışması da meydana gelecektir.

Kişiler arası ilişkilerde değişik çatışmalar bir arada görülebilir, en çok ön yargılı çatışma ile tümden reddetme birlikte görülmektedir. Kuvvetli ön yargıları olanların, karşılarındaki insanlara görüşlerini tümden reddetme oranı yüksektir.

Çatışma toplumsal bir durum olduğundan literatürde çatışma türleriyle ilgili farklı gruplamalar vardır. Bu gruplandırmaların farklılığı bilim adamlarının alanlara ve konuya bakış açılarındaki farklılıklardan kaynaklanır. Çatışmaya taraf olanlara göre çatışmanın dört türü vardır. Bunlar;

Bireyin kendi içindeki çatışmalar...
Bireylerarası çatışmalar...
Bireyler ve gruplar arası çatışmalar...
Gruplar arası çatışmalar...