Çatışma ve Çatışma Yönetimi Nedir ?

Johnson çatışmayı insanlar arasında olan fırtınalar olarak adlandırmıştır. Buna göre bu fırtınalar insan doğasının doğal ve kaçınılmaz unsurlarıdır. Çatışmalar, mücadeleleri, anlaşmazlıkları, tartışmaları ve münakaşaları içerir ve bir bireyin hedefine ulaşması engellendiği vakit ortaya çıkar.
Bireyin ilgileri ile karşısındakinin ilgileri uyuşmadığında çatışma oluşabilir. İlgilerin çatışmasında bir bireyin hedefine ulaşması engellenir, bloke edilir bunun neticesinde çatışma meydana gelir .

Bireyler arası çatışmalar, kişilerin belirli bir seçenek üstünde anlaşamamaları ve uzlaşamamaları durumunda meydana çıkar. Fakat her anlaşmazlık, bireyler arası bir çatışmaya neden olmayabilir. Herhangi bir anlaşmazlığın taraflar arasında çatışmaya neden olması için, taraflardan en az birinin bu anlaşmazlığı algılaması (fark etmesi), bu durumdan rahatsızlık duyması ve bu durumu değiştirmek için girişimlerinin de diğer insan veya kişiler tarafından kasıtlı olarak engellendiğini düşünüyor olması gereklidir. Şayet taraflar anlaşmazlığın farkında değilse veya farkında olsalar dahi bu durumdan rahatsızlık duymuyorlarsa bir çatışmadan söz edilemez.