Akut Romatizmal Ateş (ARA) ve Adaçayı

Akut romatizmal ateş (ARA), halk arasında “beta mikrobu” diye bilinen A grubu beta hemolitik streptokok bakterisinin sebep olduğu farenjitten yada nedeni yine aynı virüs olan kızıldan bir kaç hafta sonra oluşan iltihabi bir hastalıktır. En çok okul çağındaki çocuklarda görülür. Streptokok enfeksiyonundan sonra yüz kişiden yaklaşık dördünde akut romatizmal ateş (ARA) görülür. Her farenjitten sonra ARA gelişecek diye bir durum bulunmamaktadır. Fakat ARA’nın özellikle kalp de ciddi hasarlar bırakabilme riski sebebiyle, basit gibi görünen boğaz ağrılarında dikkatli olmak gereklidir. Başka organ etkilenmelerinden farklı olarak, kalp iltihabı, kalıcı hasarlara sebep olabilir. Kalbin endokard denilen dokusu, kalbin iç yüzünü ve kalp kapakçıklarını kalplar. Kalp kapakçıklarındaki lezyonlar iyileşirken kapakçıklarda kalınlaşma yapışma ve büzüşmeler oluşur. Sonuç olarak kapakçık darlığı yada yetmezliğidir. Romatizmal ateş, kalp kapakçığı hastalıklarının ilk sıradaki sebebidir. Hastalıktan yaklaşık on-onbeş sene sonra romatizmal kalp hastalığı meydana gelebilir. Bu sebeple okul çağındaki çocukların boğaz ağrılarını yada boğaza bağlı şikâyetlerini ihmal etmeyin ve bir doktorun görmesini sağlayın.



Gebeliğin ilk üç ayı çok önemlidir. Doktora danışmadan ilaç ve bilinmeyen bitkisel tedavi yöntemlerini denemeyin. Ülkemiz de bitkisel ilaçların yan etkisinin olmadığı genel olarak yaygın düşüncedir. Bu benzeri düşünceler doğru değildir. Bilmediğin ve tanımadığın bitkileri kullanmadan önce muhakkak bu konunun uzmanı olan kişi veya kuruluş dan bilgi alın. Ülkemiz de pek çok bitkinin yörelere göre değişik adları olduğundan çoğu kez istenilen doğru bitkiyi elde etmek yada bitkinin o bitki olduğundan emin olmak zordur.

Adaçayı, ülkemizde son seneler de çokça tüketilmeye başlanmış bir çay çeşididir. Fakat, gebe bayanların gebeliklerinin ilk üç ayında adaçayını dikkatli tüketmeleri gerekir. Şayet düşük tehlikesi söz konusu ise kesinlikle adaçayı tüketmemeleri gerekir. Çünkü adaçayı yaprakları, dört adet düşük yapma riskini artıran madde bulundurur. Gebe bayanların doktorlarına danışmadan, kendi başlarına ilaç kullanmaları ve kendi başlarına bitkisel tedavi yöntemlerini denemeleri yanlıştır.


0 yorum :

Yorum Gönder